Soľ do kúpeľa a jej blahodarne účinky na naše telo a dušu.

Soľ do kúpeľa.

 

Blahodarne účinky, ktoré má na telo kúpanie sa v slanej vode boli známe ľuďom už v starovekom Egypte. To mohlo byť už tak 400 rokov pred Kristom. Terapia soľnými kúpeľmi dosiahla svoj rozkvet v 18. Storočí a pretrváva dodnes.

Dnes sa soľ do kúpeľa opäť viac využíva na terapeutické účely. Ochorenia svalstva, problémy s pleťou, reuma, dokáže zmierniť stav vyčerpania, úzkosti a dodať novú energiu. Morská soľ pôsobí ako detoxikátor nášho organizmu. Horúci kúpeľ naštartuje potenie, čím sa bioenergia dostane opäť do rovnováhy. Stimuluje sa prúdenie energia v tele. V neposlednom rade morská soľ do kúpeľa hydratuje, a preto ju odporúčam pri citlivej a suchej pokožke.

Pokožka je vďaka soli hebká a jemná. Soľ má rovnaké vlastnosti ako peeling. Pri pravidelnom používaní bude aj zrohovatená a popraskaná pokožka znova hebká a mäkká, nečistá a mastná pokožka bude čistá a jemná. Okrem toho prispieva k detoxikácii organizmu a spevňuje väzivo.

Veľmi dôležité je používať čistú morskú soľ.

Morská soľ do kúpeľa pozostáva z chloridu sodného, fosforečnanu sodného, ďalej obsahuje hodnotné minerály ako magnézium, bróm, draslík, vápnik, železo, zinok, meď, ... Všetky tieto prvky majú pozitívny účinok na našu pokožku.

Magnézium – uvoľňuje svoj účinok tým, že nepatrné magnéziové ióny preniknú do vrchnej vrstvy pokožky a tam zvyšuje podiel vlhkosti, čím sa pokožka stáva jemnou a hebkou.

Bróm – prispieva k tvorbe istých hormónov, ktoré sú zodpovedné za regeneráciu pokožky a pôsobí upokojujúco na celé telo.

Draslík – ovplyvňuje hydratáciu a pôsobí protizápalovo.

Vápnik – má antialergické vlastnosti a podporuje pokožku, aby ostala v rovnováhe.

Naše kúpeľové soli obsahujú prírodné farbivá a vonné esencie a éterické oleje. Podľa prísad je účinok zakaždým iný.

V zásade sa to zakladá na premene osmotickej rovnováhy vody (rovnováha vody v tele je založená na fakte, že zmena počtu rozpustených látok v tele vyvolá zmeny vo fyzikálnych vlastnostiach tekutiny, v ktorej sa nachádza). To znamená, že keď je obsah soli v kúpeli dostatočne vysoký a zodpovedá tomu krvnému, dostaví sa osmotický účinok. Začne sa výmena medzi telom a vodou. Telo sa cez pokožku detoxikuje a odkysľuje. To má za následok, že telo sa cez pokožku nezbavuje takého veľkého množstva solí, a tým sa zmierňuje tvorba vrások.

Náš tip: účinok soli do kúpeľa sa dostaví až po 10-15 minútach. Po kúpeli si pokožku len jemne utrite a chvíľu odpočívajte.